TALAŞLI İMALAT NEDİR?
Metal malzemeler üzerinden CNC veya Üniversal makinelere bağlanan kesici takımlar kullanılarak, malzeme üzerinden talaş kaldırma işlemi yapılarak istenilen şekil verme ve ölçüye getirme işlemine talaşlı imalat denilmektedir.
TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİMİZ
1- TORNALAMA
Çeşitli geometrik yapılarda kenarları keskin olan takımlarla torna aynasına bağlı olarak dönen iş parçasından dairesel talaş kaldırma işlemidir. Bu işlem üniversal torna tezgahlarımız ve CNC torna tezgahlarında yapılmaktadır. Tornalama işlemi silindirik (yuvarlak) parçalara uygulanır.
Torna tezgahlarında malzemelerin iç ve dış çap tornalaması, alın yüzey tornalaması, profil yüzey tornalaması, özel aparatlar kullanılarak kanal açma, vida çekme, konik ve kavisli tornalama, delik delme ve istenilen açıda pah kırma işlemleri yapılmaktadır.
2- FREZELEME
CNC Dik İşleme Merkezi (CNC Freze) veya Üniversal Freze makineleri kullanılarak, belirlenen karbür ya da HSS kesici takımların kesme kabiliyetinden faydalanarak düz ya da kavisli malzemelerin yüzeyinden talaş kaldırma işlemidir.
Frezeleme operasyonlarında malzemelere yüzey tarama, delik delme, delik büyütme, kanal açma, kademeli işleme ve cep boşaltma işlemlerinin yanı sıra özel aparatlar kullanılarak dişli açma işleri de yapılabilmektedir. Frezeleme işleminde genellikle kesici takım hareketli, iş parçası sabittir.
3- DELİK DELME
Kendi ekseni etrafında dönen kesici matkap uçları marifetiyle malzemelerin yüzeyine tek taraflı ya da boydan boya delik açma işlemidir. Bu işlem için matkap tezgahları kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra delik delme işlemleri CNC Freze, CNC Torna, Üniversal Freze ve Üniversal Torna makinelerinde de yapılabilmektedir.
Delik delme işlemi talaşlı imalat sektöründe en çok yapılan işlemler arasındadır. Delik delmek için HSS ya da karbür matkaplar kullanılır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte son günlerde TIAN kaplamalı takma uçlu matkaplar da tercih edilmektedir.
4- RAYBALAMA
Delik delme işleminden sonra uygulanan ve deliklerin daha hassas biçimde ölçüye getirilmesini sağlayan işleme raybalama denir. Bu işlem için HSS veya karbür "rayba" kesici takımları kullanılır. Delik içerisinden çok az talaş kaldırma yapılarak parlak yüzey elde edilmesini sağlar. Ayrıca raybalama işlemi sonucunda delinmiş deliklerde eksenel düzgünlük, ölçü tamlığı ve yüzey pürüzsüzlüğü elde edilebilmektedir.
Raybalama, silindirik ve konik olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Silindirik raybalama düz deliklere, konik raybalama da konik deliklerin içerisine uygulanabiliyor.
5- TAŞLAMA
Farklı tane büyüklerine sahip zımpara taşları kullanılarak CNC Taşlama veya Üniversal Taşlama makinelerinde malzemelerin yüzeyinden talaş kaldırılarak hassas ve ince bir şekilde ölçü tamlığı sağlanması için yapılan uygulama Taşlama işlemidir.
Taşlama işlemi kullanılarak malzemelerin yüzeyinin parlatılması ve ölçüye getirilmesi amacının yanı sıra profil taşlama, silindirik taşlama, düzlem yüzey taşlama işleri de yapılabilmektedir. Özellikle bizim ürettiğimiz Ekstruder Yem Kalıpları ve Pelet Presi Diskleri yüzeylerinin hassas ölçüye getirilmesi için ısıl işlem (sertleştirme) sonrası uyguladığımız bir işlemdir.